Wil je gezonder eten? Ga dan eens voor peulvruchten in plaats van een biefstuk. Dat zeggen organisaties als de Gezondheidsraad en TAPP Coalitie. Zij pleiten voor een vleestaks. Door de vleesprijs te verhogen hopen ze dat jij een alternatief in je winkelmandje doet. Maar werkt dat wel?☺
Het Voedingscentrum adviseert om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees. Dit is inclusief vleeswaren.
Uit recent onderzoek van de Gezondheidsraad blijkt dat het gezond is om 40% van je eiwitten uit plantaardige producten te krijgen, tegenover 60% uit dierlijke producten als vlees.☺
Bovendien is het ook duur, want zo veel vlees eten kost elk jaar ongeveer 1,1 miljard aan zorgkosten, meldt de TAPP Coalitie. Zij willen dat die kosten worden doorgevoerd naar de vleesprijs, zodat de prijs van een pond gehakt omhooggaat van € 4,29 naar € 8,04.☺
Er is op dit moment geen meerderheid in de Tweede Kamer voor zo'n vleestaks. Zij vinden dat de boodschappen niet duurder moeten worden. JA21 spreekt zelfs van een "culinaire dictatuur". Is zo'n vleestaks dan wel een goed idee? Breon:dit.eo.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten